Opdrachtgever 
De Nijs

Projectteam
Dijk&co Landschapsarchitectuur
Architect: Boparai Associates Architekten, Mecanoo

Datum
Oktober 2019 – september 2023

Status 
In uitvoering

Woodstone, het tot nu toe grootste houten woningbouwproject van Europa, ligt aan de Westtangent In Heerhugowaard. De openbare ruimte van dit project wordt gedomineerd door een voetgangersroute welke de verbinding vormt van het centrum van Heerhugowaard met het Stationsgebied. Deze route, ook wel de Yellowbrickroad is aangesloten op het openbare ruimte plan van Kuiper Compagnons voor het centrumgebied van Heerhugowaard. Een fluïde verharde zone met daaromheen verlaagde plantvakken welke het regenwateropvangen en langzaam laten inzijgen. De route zelf kent verblijfs- en speelplekken en wordt gemarkeerd door een brede betonnen band welke tegelijkertijd een zitelement vormt. De entrees van de verschillende woontoren liggen aan deze route.
Het overgrote deel van het parkeren is opgenomen in een twee laagse parkeergarage onder de toren van Boparai Associates Architecten. Aan de zijde van de Westtangent is de wand van de parkeergarage voorzien van sawa-achtige plantvakken welke de geparkeerde auto’s aan het zicht onttrekt. Het restant van het parkeren is opgenomen in de openbare ruimte en wordt omzoomd door hagen en beplanting waardoor deze wegvalt in de omgeving.
De beplanting bestaat uit een mengsel van vaste planten en laagblijvende heesters welke op een efficiënte manier zijn te beheren en tegelijkertijd een belangrijke ecologische waarde hebben. Dit geldt ook voor de rijk bloeiende en besdragende inheemse bomen. Deze vormen een belangrijke voedselbron voor insecten en vogels. De beplanting zelf kent door zijn ruigte veel mogelijkheden voor de 5 V’s, voedsel, voortplanting, veiligheid, vocht en variatie. In de vorm van aanwezigheid van insecten, zaden, nestelgelegenheden, schuilplekken, drinkwater en hogere en lagere delen.