Ru Paré wint de Gulden Feniks in de categorie Low-Budget-High-Impact

Het project Ru Paré wint de Gulden Feniks in de categorie Low-Budget-High-Impact. Het project waar we samen met BETA office for architecture and city het terreinplan hebben ontworpen is door de jury onder leiding van Karin Laglas beloont met deze prijs. Gisteren hebben de architect en opdrachtgever de prijs in ontvangst mogen nemen en zijn wij hier super trots op.

De jury geeft het volgende aan: De visie achter Ru Paré is om middenin een kwetsbare wijk een plek te creëren waar bewoners elkaar verder helpen. Het gebouw faciliteert ontmoetingen tussen mensen en organisaties, die door het concept van wederkerigheid van elkaars kracht profiteren. Dat klinkt wellicht wat zweverig, maar Slotervaart is het bewijs dat ‘met elkaar, voor elkaar’ wel degelijk werkt als je het, in dit geval letterlijk, op een waardige manier onderdak biedt. In Nederland zijn tal van vergelijkbare (probleem)wijken met vergelijkbare (leegstaande) gebouwen, meent de jury. Wat dat betreft gaat er ook een grote voorbeeldfunctie uit van de Ru Paré Community.

Alle architecten zouden een voorbeeld moeten nemen aan wat BETA office for Architecture hier tot stand heeft gebracht, vindt de jury. In dit gebouw zijn precies die ingrepen gedaan die nodig waren om de school tot huiskamer te transformeren. De wijde trap die naar de eerste verdieping gebracht werd, de gymzaal waarvan een royale ontvangstruimte gemaakt werd, de gevelgrote roldeuren om de ruimte letterlijk naar de wijk te openen, (betaalbare) kassen op poten waarvan werkruimtes gemaakt zijn. Het zijn slechts een paar zeer sprekende voorbeelden van waar het geld voor de transformatie goed besteed is.
Opnieuw een zinvolle bestemming geven aan een leegstaand gebouw hoeft niet altijd een kapitaal te kosten: dat bewijst de transformatie van de voormalige Ru Paréschool tot ‘Huis van de Wijk’. De jury is onder de indruk van het vakmanschap van de betrokken architect en opdrachtgever. Door met de relatief beperkte financiële middelen de juiste ingrepen te doen is een leegstand gebouw nu een veilige ontmoetingsplek in een kwetsbare wijk. Een prestatie van formaat waarmee de Ru Paré Community een meer dan waardige winnaar is in de categorie Low Budget, High Impact.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *