Opdrachtgever
Stadsdeel West Amsterdam – Ontwerp openbare ruimte Gemeente Amsterdam

Projectteam
Dijk&co Landschapsarchitectuur
Beelden MG2 Merijn Groenhart
Projectgroep gemeente Marian Hogezand, Gerrit Wieberdink, Fred van der Star
Ontwerp speelplekken Carve ontwerp en ingenieursbureau
Ontwerp pergola Arjan Karssen

Datum
Februari 2008 – december 2018

Status
Definitief ontwerp en uitvoering

Laan van Spartaan

Voor de inrichting van de Laan van Spartaan is een integraal plan opgesteld. De deelgebieden worden allen uitgewerkt volgens dezelfde principes en details met dezelfde materialen. Hierdoor ontstaat er een duidelijke eenheid en uitstraling.

De wijk kent een hoge dichtheid en de beperkte openbare ruimte is zo efficient mogelijk ingericht. Het stramien voor het parkeren van de auto en fiets is afgestemd op de laanbomen in haagblokken en de plantvakken. Op deze manier ontstaat er een zeer groen openbare ruimte gelegen om de sportvelden van VV de Laan van Spartaan.

De verharding van de rijwegen en de trottoirs bestaan uit een antraciete klinker en de trottoirs worden verbijzonderd door het toepassen van een steen met een glimmende toeslag. Rondom de sportvelden is een sport en spel zone gesitueerd. Langs de Erasmusgracht zijn een drietal bijzondere speelplekken bedacht door Carve.

Een aantal bekende architecten bureaus hebben fraaie gebouwen ontworpen. De overgang naar de openbare ruimte zijn in nauw overleg met de desbetreffende architect uitgewerkt en dragen bij aan de prettige sfeer. Ook de huidige bewoners zijn het trottoir als het verlengde van hun woning