Opdrachtgever
Gemeente Schagen

Projectteam
Dijk&co Landschapsarchitectuur
Beelden: MG2 Merijn Groenhart
Projectgroep gemeente: Michiel Wolf, Jaap Kruizinga, Anton Munniks
Technische ondersteuning en raming: Carve ontwerp en ingenieursbureau

Uitvoering: K_DEKKER bouw en infra

Datum

Februari 2015 – heden
Aanleg eerste kwartaal 2016

Status
Ontwerp en uitvoering

Strandtrappen te Petten

De kust bij Petten heeft een enorme metamorfose ondergaan. Vroeger was de Hondsbossche Zeewering de kustverdediging maar sinds 2015 ligt er een paar honderd meter duinen en strand aan de westzijde van de dijk. Een tweetal strandtrappen vormt de verbinding tussen het dorp en het strand. Deze liggen tegen de bestaande dijk. In de toekomst wil de gemeente het duinlandschap over de dijk laten komen. De trappen worden in deze duinen gesitueerd.

Tijdens het ontwerptraject waren er geen gegevens beschikbaar over de vorm en hoogte van de toekomstige duinen. Om dit te probleem te omzeilen hebben wij een trap ontworpen met hoge wanden. Deze wanden snijden straks door de duinen met daartussen een houten trap. Bovenop de dijk is een verbreding in de vorm van een balkon. Hier kan men van het uizicht genieten aan beide zijden van de dijk. De zee en de achter liggende polder.

De wanden worden van cortenstaal en worden gevouwen waardoor er een brede bovenzijde ontstaat en een holte voor de armleuning. Tevens is de verlichting in deze holte opgenomen.

De beide trappen zijn identiek alleen de trap aan de noordzijde bij “Dijk te Kijk” is minder lang dan de trap aan de zuidzijde bij de Noorderhazendwarsdijk.