Strandopgang Callantsoog

De strandopgang van het Dorpsplein van Callantsoog voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De huidige strandopgang bestaat uit een betonnen trap welke aansluit op een stelconplaten pad welke richting het strand gaat. De trap is te smal, verouderd en in slechte staat. Voor de nieuwe inrichting worden dan ook een aantal aanpassingen voorgesteld.

– het verbreden van de trap;
– het combineren van een trap met verblijfsplekken in de vorm van zitgelegenheden;
– het uitbuiten van de ligging door het uitzicht;
– het verhogen van de trap waardoor het geen insnede in het duin is maar een trap op de duin.

 De trap krijgt een duidelijke indeling in een beloopbaar deel  en een “verblijfdeel”. De leuning vormt de as van het beloopbare deel. Op het zuidelijke deel van de trap worden treden samengevoegd tot tribune elementen. Dit is het deel van de trap waar gezeten kan worden. Komt men van het strand dan is dit de plek om de voeten “zandvrij” te maken en de schoenen aan te trekken. Tevens kan men hier van het uitzicht genieten op het dorpsplein van Callantsoog. Door de ligging op de kop van het Dorpsplein is deze plek tevens een goede locatie om de op het plein aangeschafte versnaperingen op te eten.

 Het voorstel is om deze trap van hout te maken. Met dit materiaal krijgen we de juiste warme uitstraling en zijn eventuele aanpassingen in hoogte voor de toekomst makkelijk aan te passen. In plaats van hout kan de trap ook gemaakt worden van bamboe in combinatie van ijzeren liggers en palen. De definitieve uitwerking wordt in overleg met de beheerders en na het opstellen van de ramingen in de volgende fase bepaald.

De door het Hoogheemraadschap opgestelde eis om de trap als het ware “op de duin” te leggen heeft tot het gevolg dat er boven aan de trap een plateau ontstaat.  Doordat de huidige situatie daar nu niet horizontaal is komen er ook daar een aantal treden om weer aan te sluiten aan de bestaande route voor de reddingsbrigade. Deze treden worden vormgegeven als de trap.

Langs de route van de reddingsbrigade worden de duinen opgesloten door een zitelement. Dit zitelement krijgt een hoogte van 40 à 50 centimeter en bestaat uit een houten bank gemaakt van hetzelfde materiaal als de dekdelen van de trap. Op deze manier ontstaat er een pleinachtige ruimte met een eenduidige inrichting als onderdeel van de route naar het strand.

Opdrachtgever

Gemeente Schagen

Projectteam

Dijk&co Landschapsarchitectuur
Beelden: MG2 Merijn Groenhart
Projectgroep gemeente: Rob Agterdenbos, Bart-Jan Odie, Jos Kaandorp en Ruud Moeyes

Uitvoering: K_DEKKER bouw en infra

Datum

Start september 2013, geplande aanleg winter 2014-2015

Status

Ontwerp en uitvoering

Bekijk het onderdeel van de video van de tentoonstelling Zand tegen Zee ( Ben Smit Multimedia).

link naar de video op Vimeo
link naar de video