Opdrachtgever 
Private partij

Projectteam
Dijk&co Landschapsarchitectuur ism Diekman Landschapsarchitecten
Architect boerderij en bijgebouwen: Onix architecten

Datum
afronding 2008

Status 
Uitgevoerd

In Lemmer staat een Friese Stelpboerderij die tot een aantal jaren geleden in bedrijf was als een melkveehouderij. Het bedrijf was niet meer rendabel en de boerderij met stallen zijn verkocht. De nieuwe functie is woonhuis. De boerderij is verbouwd door Onix architecten. Er is een nieuwe betekenis gegeven aan de boerderij, met behoud van het karakter van de boerderij. Een van de stallen wordt gebruikt voor het stallen van kalveren en de ander functioneert als werkplaats, atelier en orangerie.
Het erf is eveneens ontworpen met het behoud van het karakter van een boerenerf. In het open Friese kleipolder landschap speelt het gebruik van de tuin zich veelal direct rond de boerderij plaats mede door de constante wind die aanwezig is.
Om enigszins beslotenheid te creëren in het geweldig mooie, open landschap is de siertuin afgekaderd door hagen. De hagen verspringen en hebben een gevarieerde hoogte van 1.00 tot 1.40m. Er ontstaat schaal in de grote ruimte en tevens een afgekaderde ruimte de tuin.
Wanneer men het erf betreed komt je op een pleintje tussen de boerderij en de twee stallen, waarvan één nog vol kalveren, een logistieke ruimte. Auto’s worden tegen een haag geparkeerd waardoor deze vanuit de tuin uit het zicht worden onttrokken. Vanaf het plein loopt er een smal pad richting het terras, de moestuin en boomgaard en het boothuis.
De boomgaard vormt een lange strook langs de zuidelijke stal het landschap in. Deze functioneert tevens als scherm richting de weg en onttrekt het zicht op het terras welke direct aan de woonkeuken grenst. Direct bij de boomgaard ligt de moestuin die naar behoefte uitgebreid kan worden. In de strook tussen het entreepad naar het terras en de boerderij is op de hoogte van de keuken een kruidenvak gemaakt.
Siervakken zijn minimaal op een aantal strategische punten opgenomen. Vanuit de keuken en woonkamer zichtbaar zijn een aantal kleine vakken opgenomen tegen de hagen aan. Bij de ingang van de schuur, een entree van het huis is eveneens een vak gemaakt. Dit is de meest windluwe plek van de tuin met eveneens een plek om te verblijven.
Het terras naast de woonkeuken bestaat uit een grote houtenvlonder die op niveau van de keukenvloer ligt. Het pad naar het terras wordt alleen met opsluitbanden voortgezet en komt uit bij een oude appelboom.
De boerderij grenst aan een intiem meertje in het merengebied van Friesland, het Brandermeer. De bewoners zijn grote zeilliefhebbers.  Aan de noordkant van het huis is een sloot gegraven en een boothuis gebouwd. Aan de kop van de verbindingssloot met het Brandermeer ligt een vlonder die het opstappen vereenvoudigd en tevens een derde verblijf-plaats rond de boerderij vormt.