Opdrachtgever
Gemeente Ouder-Amstel

Projectteam
Dijk&co Landschapsarchitectuur
Beelden: MG2 Merijn Groenhart
Projectgroep gemeente: Paul Cottaar, Marc Streefkerk en Eric Warmendam
Ontwerp speelplekken: Carve ontwerp en ingenieursbureau
Ramingen: Lilian van Oosterhoudt

Uitvoering: Compeer B.V.

Uitvoering banken en speelobjecten: IJreka

Datum
Mei 2014 – februari 2015

Uitvoering start september 2015

Status
Ontwerp en uitvoering

Dorpsplein Duivendrecht

In mei 2014 is Dijk&co Landschapsarchitectuur gestart met het ontwerp voor het Dorpsplein te Duivendrecht. Aanleiding voor deze herinrichting is de nieuwbouw van het Dorpshuis aan het Dorpsplein. De gemeente Ouder-Amstel was al een aantal jaar bezig met de voorbereiding voor deze inrichting. Speciaal voor dit ontwerp is een ontwerpgroep opgericht, die bestaat uit bewoners, winkeliers en andere gebruikers van het plein. Het ontwerp is in nauwe samenwerking met deze groep opgesteld.

De aanleiding voor een nieuw ontwerp voor het Dorpsplein is de vergroting van het plein, van de singel langs de Begoniastraat tot de Rijkstraatweg. Het nieuwe plein wordt toegankelijk vanaf de Rijkstraatweg, de Waddelandstraat en de Telstarstraat.

De vergroting van het plein wordt visueel versterkt door de verharding op te vatten als één groot ‘tapijt’ dat wordt doorgezet tot aan de kruisingen en eenheid brengt. Het tapijt bestaat uit gebakken klinkers in verschillende tinten die in een patroon zijn gelegd. Deze structuur wordt nog versterkt door een bomencarré van Amberbomen.

Er komt geen hoogteverschil tussen de straten en de trottoirs, alles vindt plaats op één niveau. Het voetgangersgebied van het Dorpsplein is  herkenbaar door een verhardingspatroon in grote vakken van drie bij drie  meter. Tussen de winkels en het Dorpshuis tenslotte ligt een vlak van weer een ander materiaal. Dit vlak wordt omzoomd door lange banken en bloeiende plantvakken. Bloeiende sierkersen zorgen voor een kleuraccent in het voorjaar en de herfst.

Zo ontstaat een aantrekkelijke verblijfsplek met terrassen en een speelplek voor kinderen. De auto is te gast in deze ruime verblijfsruimte. Parkeren heeft een plek gekregen langs de wegen rondom het voetgangersgebied van het Dorpsplein.

Bekijk de video van het nieuwe speeltoestel

link naar de video op Vimeo

link naar de video