Willibrordusplein Amsterdam

Het Willibrordusplein betreft het maaiveld van de openbare ruimte op het dak van de nieuw te bouwen parkeergarage en de aanliggende straten. Gedurende het gehele planproces is samen met de omwonenden en de gemeente samengewerkt om tot een gedragen plan te komen. Het ontwerpteam bestond uit Diekman Landschapsarchitecten, Natascha van den Ban Tuin en Landschapsarchitect BNT, Carve, Abbink X co en Dijk&co Landschapsarchitectuur.

Het gehele plein van gevel tot gevel, tot aan de Ceintuurbaan, wordt voetgangersgebied. Dit betekent dat de auto te gast is. Om dit zichtbaar en beleefbaar te maken is voorgesteld het gehele plein in een ander materiaal (gebakken klinker) aan te leggen. Daarnaast worden alle wegen die op het plein komen of van het plein afgaan voorzien van een constructie met inritbanden

De ligging van de in- uitrit van de parkeergarage is bepalend voor de indeling van het plein en de ligging van de twee sportvelden, een basketbalveld en een voetbalveld. Om te zorgen voor een fietsvrij plein is ervoor gekozen de sportvelden ten opzichte van het bestaande maaiveld 200 mm te verlagen. De overgang naar het verlaagde plein wordt geregeld middels bescheiden hellingbanen. Hierdoor zijn de sportvelden voor iedereen toegankelijk en ontstaan er allerlei spannende routes voor jongere kinderen op hun fietsje of rolschaatsen. Voor het fietsparkeren zijn op strategische locaties rijtjes met fietsnietjes bedacht.

De sportvelden in het verlaagde deel krijgen extra belijning en doeltjes, zodat deze door meerdere groepen multifunctioneel gebruikt kunnen worden. De rand om de velden wordt met 200 mm verhoogd. De gekozen hoogteverschillen worden met een betonnen rand opgelost. Zo ontstaat een hoogte en rand om op te zitten of op te stunten met een skateboard. De betonnen rand houdt tevens de rollende ballen op het veld tegen. Op deze rand worden de benodigde ballenvangers geplaatst. Op het deel van het plein komen meer speel/skate en sportvoorzieningen zoals tafeltennistafels en waterspuitertjes. Tussen het plein en het Amstelhuis en kinderdagverblijf De Kleine Wereld komt een omheinde speelplek. Deze wordt aangevuld met speelobjecten voor oudere kinderen.

De randen langs de sportvelden worden gevormd door verhoogde bakken waar voorjaarsbloeiende bomen in geplant worden. Deze bakken bestaan deels uit halfverharding en deels uit beplanting. Op de halfverharding kan bijvoorbeeld Jeu de boules gespeeld worden en bieden picknicksetjes de mogelijkheid elkaar op een andere manier te ontmoeten of om te zitten onder de schaduw van de bomen.

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Projectteam

Natascha van den Ban Tuin- en Landschapsarchitect BNT
Diekman Landschapsarchitecten
Dijk&co Landschapsarchitectuur

Projectgroep gemeente: Erik Bakker (projectleider), Bernard Kroeger (omgevingsmanager), Linette Blom (assistent omgevingsmanager). Peter Schoonderbeek (technisch manager), Gees Albrecht (projectassistente), Michelle Mulder (communicatie adviseur)
Ontwerp speelplekken: Carve ontwerp en ingenieursbureau
Ontwerp gebouwen: Abbink X co

Datum

November 2016 – heden

Status

Schetsontwerp t/m definitief ontwerp

Bekijk de video van het project

link naar de video op Vimeo

link naar de video