Opdrachtgever
Gemeente Schagen

Projectteam
Dijk&co Landschapsarchitectuur
Beelden: MG2 Merijn Groenhart
Projectgroep gemeente: Rob Agterdenbos, Bart-Jan Odie, Jos Kaandorp

Datum
September 2013 – december 2015

Status
Ontwerp en uitvoering, uitvoering winter 2015-2016

Uitkijkpunt Kieftenglop Callantsoog

Als onderdeel van het programma kustkwaliteit is een uitkijkpunt nabij de strandopgang Kiefteglop gepland. Dit uitkijkpunt is gesitueerd aan de noordzijde van de strandopgang op de top van de duin. De locatie is gekozen omdat er vanaf deze top een fraai zicht is langs de kust richting het noorden. Met helder weer is de “lange Jaap” goed zichtbaar. Daarnaast is er een mooi 360 graden zicht op de omgeving. Het Zwanenwater, de bollenvelden, het dorp Callantsoog en natuurlijk de zee zijn wonderbaarlijk mooi zichtbaar vanaf deze plek.

Deze kwaliteit komt duidelijk naar voren in het ontwerp. Het uitkijkpunt is vormgegeven als ronde vlonder als een “Panorama Mesdag”. Deze ronde vlonder wordt omarmd door een lessenaar op een hoogte van 80 centimeter als valbescherming. Tevens wordt deze lessenaar gebruikt om allerlei informatie over de omgeving te tonen. Bijvoorbeeld de afstand tot Londen, informatie over zeevogeltrek, de bollenteelt enz. De as van het uitkijkpunt is vormgegeven als bank.

De route naar het uitkijkpunt bestaat uit een vlonder met trappen. Aangezien er vanaf de strandopgang nog een hoogte verschil van circa 4 meter moet worden overwonnen hebben we gekozen voor deze manier. Hierdoor ontstaat er één route van één soort materiaal. De twee verschillende onderdelen, de route en het uitkijkpunt krijgen dezelfde materialisering waardoor er een sterke eenheid ontstaat.