Beleeftuin Park Hoofddorp Centraal

De kinderboerderij in het Park Hoofddorp Centraal wil graag uitbreiden met een beleeftuin. De oude rammenweide wordt doorvoor omgevormd tot een beleeftuin. De rammenweide ligt in de Fruittuinen een complex van oude fruitbomen van het voormalig proefstation. Op en rond het terrein staan nog altijd een aantal fraaie oude fruitbomen.

Het bestaande hekwerk wordt ingepakt met een 1.20 m hoge haag. Aan drie zijden komen ingangen welke zorgen voor een goede verbinding met het park. De beleeftuin zelf krijgt een extensieve buitenschil en een intensief centrum. Het centrum bestaat uit een weidewinkel met producten uit de buurt, een buitenschoolklas, een picknicklocatie en een speelplek met blote voetenpad. De kinderboerderij gaat nauw samenwerken met de NMCX een centrum voor duurzaamheid in Hoofddorp. Zij gaan samen met scholen uit Hoofddorp lessen geven op deze locatie.

De extensieve buitenschil bestaat uit de rammen en lammetjes weiden, de kippenweide, de groente en kruidentuinen, de boomgaard, bloemvelden en een speciale plek voor de bijen omzoomd door een hoge haag en schutting om overlast van vliegende bijen tegen te gaan.

De bijenlocatie is onder begeleiding te bezoeken en te bekijken via plexiglas ramen in de schutting.

De bestaande en nieuwe fruitbomen zullen voor een groot deel de sfeer bepalen. De weidewinkel zal vormgegeven worden als een maiskolvenopslag in een carré. Een omsloten plein door overkapte kasten welke afsluitbaar zijn en de stalletjes vormen voor de te verkopen spullen. Tevens zal hier het gereedschap en dergelijke opgeslagen worden.

Opdrachtgever

Gemeente Haarlemmermeer

Projectteam

Dijk&co Landschapsarchitectuur
Beelden: Dijk&co Landschapsarchitectuur Wouter ten Veen en Vincent Lulzac
Projectgroep gemeente: Wim van der Lee, Femke Kaptein
Kinderboerderij Park Hoofddorp Centraal: Ciska te Boekhorst
MNCX Hooofddorp: Ingrid Sjerps

Datum

mei 2017 – heden

Status

Schetsontwerp